3 sposoby na oryginalne desery

Przygotowując imprezę rodzinną lub w gronie znajomych, warto oprócz popisowych dań wytrwanych zaserwować gościom słodką przekąskę. Jeśli zwykły sernik lub tiramisu podane w półmisku wydają Ci się zbyt oklepane, a nowe kulinarne przepisy zbyt ryzykowne do wykonania na ostatnią chwilę, sprawdź, jak podać tradycyjne desery w niecodziennym i kreatywnym stylu!

Ozdoby na talerzu

Kawałek sernika lub szarlotki może być najlepszym deserem, który będzie chwalony przez Twoich gości. Wystarczy podać go w nieco bardziej oryginalny sposób. Zamiast zwykłych jednokolorowych talerzy poszukaj takich z niecodziennym wzorem lub o kwadratowym kształcie, ciasto na takim naczyniu będzie wyglądać już nieco inaczej. Oprócz tego warto też postawić na dekoracje po bokach słodkiej przekąski. Wypróbuj do tego celu sosy czekoladowe lub karmelowe w tubce, za ich pomocą stwórz wzór lub polej nim ciasto, tworząc przy tym niesymetryczne pasy lub kropki. Zamiast sosu możesz wybrać też startą czekoladę lub ułożone kolorystycznie owoce. Taki zabieg sprawi, że ciacho będzie się prezentować apetyczniej i przykuje uwagę zaproszonych gości.

Desery podane w oryginalnym naczyniu

Kto powiedział, że ciasto podajemy na talerzu, a budyń lub pudding w półmisku? Zerwij z tą rutyną! Wybierz oryginalne pucharki i umieść w nich słodki deser. Możesz w nich przygotować zarówno warstwowe tiramisu, sernik na zimno, jak i wiele kompozycji lodów z owocami. Poszukaj naczyń o oryginalnych wzorach i kolorach, np. przypominających rożki do lodów lub barwionych na wiele kolorów. Stosowane najczęściej w restauracjach pucharki do lodów, deserów i koktajli przykuwają uwagę i sprawiają, że słodkie danie wydaje się o wiele bardziej kuszące. Nawet zwykła porcja gotowych lodów zaserwowana w taki sposób może stać się wykwintnym deserem. Najlepiej dołóż wtedy odrobinę śmietany, owoców i kawałków czekolady. Jeśli na przyjęciu są dzieci, możesz pokusić się także o kolorowe i przykuwające uwagę dodatki, jak ciasteczka w kształcie misi, kawałki ulubionych cukierków lub żelki.

Kolorowe lub kreatywne dodatki

Przygotowując desery, możemy postawić również na oryginalne dodatki. Gotowe lub własnoręcznie zrobione ozdoby z masy cukrowej na pewno sprawią, że słodkości będą wyglądać niesamowicie. Jeśli są to urodziny dziecka, postaw na motywy bajek lub zwierząt. Natomiast na imprezę w gronie dorosłych dobrze wybrać ozdoby w postaci kwiatów lub koralików. Inną opcją do wykorzystania mogą być jadalne kwiaty, które ożywią kawałek ciasta i będą stanowić doskonały kolorowy akcent.

Jeśli stawiamy na zdrowe i dietetyczne przekąski, warto wykorzystać tutaj kawałki owoców. Możemy wyciąć wzory np. z jabłek lub brzoskwini. W tym celu wykorzystaj nóż, mini foremki lub specjalny wykrawacz. Taka propozycja spodoba się zarówno dzieciom, jak i nieco starszym miłośnikom słodkości. Gdy chcemy być nieco bardziej kreatywni stwórzmy na personalizowane dodatki.

Do kawałka ciasta lub babeczki możemy włożyć wykałaczki, do których przykleimy małe karteczki z odręcznie wydrukowanym lub napisanym tekstem. W przypadku świąt w taki sposób wypiszmy jakieś krótkie życzenia, a podczas zabaw tematycznych dobierzmy pasujące do okazji napisy. To też świetna droga na przemycenie andrzejkowych wróżb czy jakichś komplementów skierowanych do konkretnych osób. Wszystko, co napiszesz na takim „mini liściku” zależy tylko od Twojej wyobraźni!

error: Treść zabezpieczona !!