3 sekrety puszystych racuchów – prosty przepis na niecodzienne placki.

Racuchy to danie uwielbiane przez małych i dużych. Warto zadbać o to, aby pyszne i puszyste.

Wszystkie składniki potrzebna do wykonania ciasta racuchów powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto przed pieczeniem powinno chwile odstać, nie należy mieszać ciasta i od razu wrzucać placki na patelnie.

Istotną rzeczą podczas robienia racuchów, jest ich smażenie na średniej mocy palnika pod przykryciem. Przestawimy ciekawą alternatywę dla klasycznych racuchów, ciasto racuchowe z odrobiną sprite.

Placki z tego przepisu wychodzą puszyste, wilgotne, pachnące. Takie racuchy są po prostu pycha.

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżka Sprite

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dorzucamy roztopione masło, śmietanę i wlewany sprite.

Wszystkie składniki mieszamy, powinno powstać miękki, gładkie ciasto, jeśli potrzeba dodaj więcej mąki. Ciasto wyjmujemy na blat, wyrównujemy je i za pomocą szklanki lub foremki formujmy placuszki.

Placki smażymy na oleju roślinnym po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.

error: Treść zabezpieczona !!