Odkąd robię te ciastka waflowe z mięsem, zapomniałam co to kotlety. Pyszne szybkie danie- 15 min i gotowe.

Dla każdego z nas czas gra kluczową rolę, szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. Dlatego też idealnym przykładem na szybkie gotowanie są ciastka waflowe.

Słodkie desery, które wykorzystują w swoim przygotowaniu wafle, są znane chyba każdemu, jednak mniej znane są te na słono, z mięsem mielonym. A jak to wygląda?

Szybkie przygotowanie, jak zostało wcześniej wspomniane, jest głównym atutem tej przekąski. Może więc być przygotowana w wielu sytuacjach, nawet na niespodziewanych gości.

Nadzienie też gra dużą rolę. Ale dzięki niemu możemy eksperymentować w przeróżny sposób: ser z ziołami, smażone pieczarki czy puree ziemniaczane są jedynie urywkiem tego, co możemy włożyć do środka.

Ulubione warzywa czy owoce, mielona papryka, czosnek, surowe tarte ziemniaki czy ugotowany ryż również mogą idealnie odegrać rolę nadzienia w takim daniu.

Składniki

  • 6 sztuk ciastek waflowych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • czarny zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 50 ml mleka

Przygotowanie

Krokiem, od którego zaczniemy, będzie dodanie do mięsa zmielonej lub drobno pokrojonej cebuli, jednego jajka, soli i pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy.

Na ciasto waflowe rozkładamy kilka łyżek nadzienia. Drugim waflem przykrywamy i dociskamy lekko dłonią. Tak powstałą kanapkę kroimy na 6 kawałków w taki sam sposób, jak kroimy pizzę. Dokładnie to samo robimy z pozostałymi waflami i nadzieniem.

Do małej miski wlewamy mleko, dodajemy pozostałe dwa jajka i mieszamy. W takiej mieszance zanurzamy wafle z nadzieniem i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego po obu stronach.

Czas smażenia zależy od tego, ile mięsa damy między wafle. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!