Mój wujek, szef kuchni restauracji dał mi przepis na te pyszne ziemniaki z grzybami w rękawie. Każdy je pokocha.

Jesień to idealny czas na grzyby. Świeżo zebrane i odpowiednio przyrządzone smakują obłędnie. Dziś proponuję Wam przepis na pyszny dodatek do obiadu.

Pieczone ziemniaki z grzybami to sycące, aromatyczne połączenie, które zachwyca swoim smakiem. Moja rodzina uwielbia to danie. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Składniki:

  • około 0,5 kg grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • marchew
  • czosnek
  • świeży koper
  • przyprawy

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki umyj i pokój na średnią kostkę. Grzybki dokładnie oczyść, umyj i poprzecinaj na drobne części. Podobnie zrób z marchewką, a czosnek (3 ząbki) przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce. Dodaj sól, pieprz, odrobinę oliwy. Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. Po upływie czasu włóż wszystkie produkty w rękaw do pieczenia.

Zawiń i połóż na blaszce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Potrawę piecz około godzinę.

Danie gotowe jest do jedzenia bezpośrednio po upieczeniu. Ziemniaki z grzybami podawaj jako dodatek do mięs czy surówki. Całość smakuje wybornie!

error: Treść zabezpieczona !!