Pyszna Marynowana cukinia – Zaledwie w kilkanaście minut można przygotować prawdziwy rarytas.

Przetwory w słoikach to idealny sposób na zatrzymanie smaku ulubionych warzyw w chłodne, zimowe dni. Stanowią idealny dodatek do obiadów lub zakąskę do alkoholu. Można je dodawać do różnego rodzaju sałatek oraz zapiekanek.

Jednym z warzyw, które idealnie nadaje się do marynowania jest cukinia – wychodzą z niej pyszne weki. Jednym z obłędnych przepisów jest cukinia z czosnkiem i pomidorami w słodko-kwaśnej  zalewie z odrobiną ostrości. Zaledwie w kilkanaście minut można przygotować prawdziwy rarytas.

Cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

  • cukinia – 3 kg
  • papryka – 2 kg
  • cukier – 1 szklanka
  • sól – 4 łyżki
  • pomidory – 2 kg
  • ocet – 100 ml
  • olej słonecznikowy – 1 szklanka
  • czosnek – 5 ząbków
  • cebula – 0,5 kg
  • natka pietruszki – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Paprykę obieramy w kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę, natomiast cebulę w ćwiartki. Tak przygotowane warzywa oraz czosnek i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa.

Zmieloną masę przekładamy na patelnię. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier, sól oraz olej i gotujemy przez 30 minut.

Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy ocet. Gotową przekąskę przekładamy do wysterylizowanych słoików.

Dokładnie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem w ciemnym miejscu. Przykrywamy słoiki ścierką lub kocem i zostawiamy do ostygnięcia.

error: Treść zabezpieczona !!