Szybkie ciasto bananowe bez pieczenia. Hit w mojej kuchni – Zaskoczę Cie tym przepisem

Szybkie ciasto bananowe, to idealny deser do kawy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia.

Składniki:

  • 2 paczki biszkoptów
  • 5-6 bananów
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml mleka
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • do dekoracji (opcjonalnie) – truskawki, pomarańcze lub inne owoce

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem. Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mleko lekko podgrzewamy, a następnie zanurzamy w nim biszkopty (kilka sekund, nie dłużej).

Do dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów, następnie warstwę bananowych plasterków, teraz śmietanę i znów biszkopty i tak do wyczerpania składników.

Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą. Można też dodać owoce. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut i podajemy. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!