Jeżeli szukasz czegoś pysznego i niskokalorycznego, to mam dla ciebie przepis na cukinię z piekarnika. Jest to naprawdę lubiane warzywo, które wyróżnia się swoimi prozdrowotnymi właściwościami.
Takie danie przygotujesz bardzo łatwo i szybko, dlatego możesz mieć pewność, że na pewno się uda. W moim domu cukinia jest naprawdę lubiana i staram się podawać ją na różne sposoby. Dzisiejsza propozycja jest wręcz uwielbiana przez moją rodzinę.
Na początku umyj cukinię, a następnie ją obierz. Tak przygotowane warzywo pokrój w średniej grubości plasterki. Do plastikowej i wytrzymałej torby wsyp mąkę oraz sól wraz z pieprzem.
Przygotuj sporą blachę na cukinię i posmaruj ją trzema łyżkami oleju roślinnego. Włącz piekarnik i nastaw go na około 180 stopni. Przełóż warzywa w panierce na blachę, a następnie wsadź ja do rozgrzanego urządzenia.
Po 10 minutach wyjmij cukinię, przekręć ją na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 5 – 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos składający się z majonezu, posiekanego czosnku i ulubionych przypraw.