Pyszne placuszki, lepsze niż pączki – Nie opadają po smażeniu, można je wcinać nawet na zimno

Z pewnością niejednokrotnie stanęłaś przed wyzwaniem zrobienia puszystych placuszków, z których niewiele wychodziło.

Okazuje się, że można je zrobić całkiem łatwo, a w dodatku bez użycia jajek. Jeśli więc zabrakło ich w Twojej kuchni, nic straconego!

Do zrobienia pysznych placków potrzebne będą poniższe składniki:

  • szklanka kefiru (250ml) – powinien być w temperaturze pokojowej
  • szklanka mąki (200g)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier według uznania
  • odrobina soli dla wydobycia smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kefir pomieszaj z solą i sodą, zamieszaj. Dodaj cukier i stopniowo mąkę – upewnij się, że masa jest gładka.

error: Treść zabezpieczona !!