Pyszne gofry z patelni, które idealnie nadadzą się na śniadanie. Szybko i pysznie. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

Marzą Ci się gofry z bitą śmietanką, czekoladą lub owocami i posypką, którymi tak zajadałaś się jako dziecko, a nie posiadasz gofrownicy?

To żaden problem! Wystarczy odrobina chęci i patelnia, aby po chwili zasmakować smaku dzieciństwa.

Smażenie gofrów na patelni jest podobne do robienia naleśników. Jednak specjalnie przygotowane ciasto pozwala osiągnąć zupełnie inny efekt. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić swoje danie o piękny wzorek, polecamy użyć patelni z prążkowanym dnem.

Przepis nie jest trudny i jego zrealizowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest wyśmienity.

Potrzebne składniki:

  • masło: 240 g
  • cukier: 6 łyżek
  • jajka: 4 szt.
  • mąka: 1 szklanka
  • wanilia do smaku

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce jajka z cukrem, a następnie utrzyj na puszystą pianę. Do mikstury dodaj roztopione masło, mąkę i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na kilkanaście minut.

Gofry należy smażyć na suchej i lekko ogrzanej patelni z nieprzywierającym dnem. Ciasto nabieraj łyżką i rozlej po rozgrzanym naczyniu. Smaż je z każdej strony na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia.

Usmażone ciasto zdejmij i natychmiast zawiń w rulon. Gotowe i smacznego!

Tak przygotowane gofry można jeść razem z bitą śmietaną, czekoladą, kremem cytrynowym i wieloma innymi ulubionymi dodatkami.

error: Treść zabezpieczona !!