Śledź w oleju z cebulką, tak dobrego dawno nie jadłam. Tradycyjny przepis u mnie zawsze się sprawdza

Pyszny oraz prosty w wykonaniu przepis na śledzie, który przygotowuję na każde święta oraz imprezy. Całość znika dosłownie w minutę!

Śledzie możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej co zaoszczędzi Ci wiele czasu w dniu imprezy.

Składniki: 

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6-7 matiasów
  • 4 łyżki octu (10%)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • olej do zalania śledzi

Przygotowanie: 

Śledzie przez 2 godziny moczymy w wodzie. Po tym czasie wodę wylewamy i wlewamy nową – świeżą. Dodajemy do śledzi 2 łyżki oleju oraz ocet.

Całość mieszamy i pozostawiamy tak śledzie przez kolejne 2 godziny (dzięki temu ocet będzie praktycznie niewyczuwalny). Po odczekaniu dwóch godzin, śledzie wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.

Wszystkie układamy w słoiczku, przekładając je na zmianę z cebulką pokrojoną w plastry.

Do tak przygotowanych śledzi wlewamy olej (do momentu ich całkowitego przykrycia). Słoiczek zakręcamy i odstawiamy do lodówki (jeśli to możliwe na całą noc).

Gotowe. SMACZNEGO! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi.

error: Treść zabezpieczona !!