Sernik lwowski – robię co każde święta. Wychodzi idealnie. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Wyśmienity sernik, który znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole! Sernik lwowski to delikatny, wspaniały sernik, który zachwyci każdego!

Prezentuję przepis na rewelacyjne ciasto – przepyszne, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składnik:

  • 500 g sera twarogowego (takiego z wiaderka)
  • 3 jaja
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kolorowa słodka posypka do dekoracji

Wykonanie:

Ser twarogowy, jaja, cukier puder i cukier waniliowy należy ucierać do uzyskania jednolitej masy, im bardziej puszysta – tym lepiej.  Dodać mąkę i dokładnie połączyć składniki.

Rodzynki należy namoczyć we wrzątku przez co najmniej 5 minut. W tym czasie można sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce. Następnie rodzynki i skórkę cytryny należy dodać do masy twarogowej i wymieszać.

Do blaszki do pieczenia wyłożonej pergaminem należy wlać przygotowaną masę, a następnie włożyć ją do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i piec przez 45 minut.

Gdy czas minie piekarnik należy wyłączyć, ale ciasto pozostawić wewnątrz przez kolejne 10 minut. Drzwiczki piekarnika powinny pozostać przez cały czas zamknięte.

Po wyjęciu sernika należy go pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej i przygotować polewę. W małym garnuszku należy roztopić masło, następnie dodać do niego cukier i mieszać.

Po otrzymaniu jednolitej konsystencji można już dodać śmietanę i połączyć doprowadzając do wrzenia. Następnie należy dodać kakao i przez 3-4 minuty mieszać, ale nie gotować polew.

Ciasto polać polewą i ozdobić posypką. Gotowy sernik lwowski chłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!