Leniwe pierogi z twarogu – miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Super przepis od mojej babci

Pierogi leniwe, zwane też leniwymi kluskami są bardzo prostym i niezwykle szybkim daniem obiadowym. Najlepiej smakują na słodko, z konfiturą lub zasmażką z cukru, masła i bułki tartej.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu
  • jajko
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • szklanka mąki
  • 30 g masła
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie na gładką masę wszystkie składniki oprócz mąki. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto do dość jednolitej konsystencji.

Z ciasta uformuj podłużny wałek i pokrój na małe kawałki. Wstaw na palnik garnek z wodą, zagotuj i posól.

Do wrzątku wrzuć pierogi i pilnuj momentu, w którym wypłyną na wierzch. Wówczas gotuj je jeszcze 40 sekund, po czym wyjmij z wody.

Najczęstszym sposobem ich podania to w towarzystwie śmietany i/ lub dżemu.

Możesz też dodać świeże owoce sezonowe, na przykład jagody. Świetnie smakują ze wspomnianą we wstępie słodką, chrupiącą zasmażką na maśle. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!