Udka z kurczaka pieczone na kapuście – lubiany przez wszystkich domowników niedzielny obiad. Oto przepis

Udka z kurczaka pieczone na kapuście? To musi być pyszne.

Przekonaj się, jak w szybki sposób przygotujesz lubiany przez wszystkich domowników niedzielny obiad. Pieczenie potraw w piekarniku to gwarancja pysznych i dietetycznych obiadów, ale także oszczędność czasu, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni całego niedzielnego przedpołudnia.

To danie będzie gotowe w około 45 minut, dzięki czemu wolny czas bez przeszkód spędzisz z rodziną.

Co ważne upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, a mianowicie zarówno mięso z kurczaka, czyli danie główne, jak i przystawkę, czyli podpiekaną, delikatną kapustkę. Minimum wysiłku a maksimum smaku, który zachwyci podniebienia wszystkich domowników.

Lista składników

  • 4 udka z kurczaka
  • główka białej kapusty
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kapustę pokrój w plastry, o grubości około 2 cm i ułóż na starannie natłuszczonej blasze do pieczenia. Następnie posyp je solą oraz pieprzem.

W niewielkiej miseczce przygotuj marynatę do udek.

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj oliwę, paprykę słodką, pieprz i sól (możesz użyć też ulubionych ziół, jak lubczyk, bazylia, kolendra, oregano itp.).

Gotową marynatą natrzyj mięso. W dalszej kolejności ułóż po jednym udku na plastrze kapusty i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut.

Gotowe!

Soczystą i przesiąknięta aromatem mięsa kapustę możesz dodatkowo podsmażyć na patelni, aby miała jeszcze bardziej charakterystyczny smak.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!