Przepis na domową babeczkę z dżemem. Mój przepis na wszystkie okazje! Szybkie i łatwe przygotowanie, każdemu zasmakuje

Domowa babka z dżemem – puszysta, delikatna, wilgotna w środku i doskonała do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Przepis tak łatwy i szybki, że bez problemu przygotuje go każdy amator wypieków.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • dżem morelowy (lub inny ulubiony smak)
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na początek ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym.

Dolewamy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy olej i ponownie wszystko mieszamy.

Dosypujemy mąkę i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gdy tak się stanie, dodajemy proszek do pieczenia i znów miksujemy.

Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy połowę masy.

Następnie rozprowadzamy dżem na powierzchni ciasta i przykrywamy go pozostałą połową. Babkę pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Wierzch zawsze można posmarować resztkami dżemu i posypać go wiórkami kokosowymi.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!