Ziemniaki po niemiecku z ziołami – na pewno je polubisz. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Ziemniaki musztardowe po niemiecku

Zastanawiasz się jak w nietuzinkowy sposób przyprawić gotowane ziemniaki? Mamy przepis, który zaskoczy całą Twoją rodzinę. Do ugotowanych kartofli wystarczy dodać prosty i szybki w wykonaniu sos musztardowy.  Danie te serwowane jest w niemieckich restauracjach i cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ smakuje wyśmienicie! Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • garść szczypiorku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój na nieduże kawałki.

Gotuj ziemniaki w wodzie przez około 15 minut, po tym czasie powinny być miękkie.

Przygotuj sos: wymieszaj musztardę francuską z oliwą, octem, szczypiorkiem oraz szczyptą soli.

Dokładnie wymieszaj odcedzone ziemniaki z gotowym sosem musztardowym. Danie jest gotowe do podania. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!