Na wakacjach, w czasie letniego urlopu, nie mamy zwykle ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin. Pragniemy odpoczynku, relaksu od pracy. Nie zawsze jednak decydujemy się na wyjazd do hotelu gwarantującego pełne wyżywienie.
Czasem odpoczywamy w domu, czasem decydujemy się na noclegi bez wyżywienia. Dlatego przedstawiamy szereg propozycji na wakacyjne menu – potrawy, które przygotujecie szybko, a które świetnie wpiszą się w wakacyjny klimat.
Śniadanie
Śniadania to dobra okazja na nieco większą porcję węglowodanów, więc na wakacjach możemy poszaleć z porannymi słodkościami. Świetnie sprawdzą się klasyczne naleśniki – zwłaszcza jeśli podamy je z owocami. Idealnie pasować będą do nich maliny. Warto sięgnąć po maliny mrożone, ponieważ jeśli będziemy podgrzewać je w rondlu, utworzą one doskonały sos do naleśników. Na skutek procesów zachodzących podczas obróbki termicznej, słodkie maliny nabiorą kwaskowatych nut, idealnie komponując się ze śniadaniowymi naleśnikami.
Bardziej białkowe śniadanie zapewnią natomiast jajka pod różną postacią. Klasyczna jajecznica nigdy nie zawodzi, w letniej wersji można urozmaicić ją dodatkiem świeżego szczypiorku. To także doskonały wybór w przypadku, kiedy przygotowujesz śniadanie dla dużej liczby osób – wtedy potrzebna jest tylko odpowiednio duża patelnia.
Obiad
Obiady to w czasie wakacji największy problem, o ile oczywiście nie decydujemy się na obiad w hotelowej restauracji lub na mieście. Samodzielne przygotowanie obiadu może być kłopotliwe nie tylko dlatego, że nie mamy czasu na długie gotowanie, ale też dlatego, że nie zawsze mamy do niego warunki – czasem dysponujemy tylko skromnym aneksem kuchennym z niewielką płytą grzewczą.
W takich sytuacjach jak znalazł będą gotowe dania jednogarnkowe, które możemy odgrzać na patelni w kilkanaście minut. Warto zdecydować się na przykład na ciecierzycę z dynią w sosie curry albo rurki w sosie z wędzonym boczkiem. Jak widać, gotowe dania wcale nie muszą być nudne czy monotonne. W niektórych przypadkach mogą nawet stanowić okazje do poznania zupełnie nowych smaków.
Dobrze sprawdzą się też pierogi. Oczywiście w gotowej wersji, ponieważ przygotowanie pierogów samodzielnie nie jest szybkim letnim obiadem. Jeśli jednak kupisz pierogi w chłodzonej (nie mrożonej) wersji, przygotujesz je błyskawicznie. Różny wybór farszów pozwoli zaspokoić różnorodne preferencje wszystkich członków rodziny. Chłodzone pierogi możesz przysmażyć na patelni albo podgrzać chwilę w ciepłej wodzie.
Kolacja
W czasie wakacji nie zawsze decydujemy się na trzy główne posiłki dziennie. Czasem zjadamy śniadanie i obiadokolację, uzupełniając je o lody, gofry i resztę letnich przekąsek zjadanych pomiędzy posiłkami. Jeśli jednak decydujemy się na kolację, często wybieramy lekką (ze względu na lody, gofry i resztę letnich przekąsek, oczywiście).
Warto sięgnąć na przykład po ciemne pieczywo z białym serem i dodatkiem wybranych warzyw: rzodkiewki, pomidorów, papryki, ogórka, szczypiorku itd. Możesz pokroić warzywa na plasterki i ułożyć na kanapkach albo zetrzeć na tarce i zmieszać z białym serem. Doskonale sprawdzą się tu także kiełki – na przykład rzodkiewki albo lubczyku.
Jeśli mamy dostęp do tostera, tosty będą również dobrym rozwiązaniem. Możemy je przygotować szybko i w takiej ilości, w jakiej będą potrzebne. Możemy też dobierać i zmieniać dodatki: ser, szynkę, plastry wędzonego łososia. Tu także warto uzupełnić całość o świeże warzywa, których w okresie letnim nie brakuje – dodadzą nie tylko smaku, ale i witamin.