Pyszne i miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia. Raz dwa i gotowe

Miękkie ciasto z jogurtem.

Składniki ciasta:

  • 2 duże jajka,
  • 120g cukru kryształu,
  • 30g masła,
  • 250ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 300g mąki tortowej przy zastosowaniu jogurtu lub 320g mąki tortowej przy zastosowaniu kefiru,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Dodatek do wyboru:

  • 100g rodzynek
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g suszonych owoców np. moreli itp.

Wykonanie ciasta:

Do miseczki wbijamy 2 całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy do utworzenia się piany. Następnie dodajemy schłodzone roztopione masło i jogurt delikatnie mieszając.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy dalej mieszając.

Ciasto powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, bez grudek. Na koniec dodajemy do ciasta wybrany dodatek np. rodzynki i jeszcze raz mieszamy /uwaga: rodzynki należy obsypać mąką , aby nie opadły na spód/.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, najlepiej o wymiarach 10cm x 22cm i umieszczamy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni. Czas  pieczenia to 30-35 minut, można sprawdzić patyczkiem.

Po schłodzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!