I tego zdania są nawet geniusze kulinarnego świata. Na przykład Jamie Oliver umieścił przepis na ziemniaki w swojej świątecznej książce kucharskiej.
![]()
To nie jest jakiś rodzaj duszonych lub pieczonych ziemniaków, ale coś pomiędzy. Szef kuchni mówi, że ten przepis jest doskonały! Dzięki niemu ziemniaki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Sekret tkwi w specjalnym dressingu olejnym z szałwią (lub rozmarynem, zależnie od gustu). I oczywiście w samym przygotowaniu. Najważniejsze, żeby się nie spieszyć.

Dokładnie umyj ziemniaki, ale w żadnym wypadku nie usuwaj skórki. Apetyczna i rumiana skóra będzie najlepszym dodatkiem.

Po zagotowaniu gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie pozwól im lekko wyschnąć i umieść ziemniaki na blasze do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, masło i jedną łyżkę oliwy.

Rozłóż na blasze do pieczenia tak, aby między ziemniakami była szczelina. Między nimi włóż ząbki czosnku – zmiażdżone, ale nieobrane.

Piecz ziemniaki w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będą gotowe, wyjmij je i trochę zmiażdż, jak na zdjęciu. Następnie połącz kilka łyżek oliwy z posiekanym rozmarynem, zalej ziemniaki i piecz przez kolejne 20 minut.
