Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Pączki jogurtowe można szybko i łatwo zrobić bez drożdży. W dużej misce wymieszać jogurt naturalny z jajkami, cukrem, solą. Wmieszać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną.
Mąkę wymieszać z wodą i dodać do masy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze wyrobione. Jeśli ciasto staje się lepkie, dodaj więcej mąki. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać jogurt. Przykryj kulę ciasta folią i pozwól jej odpocząć przez 30 minut.
Podzielić ciasto na dwie części, a następnie rozwałkować. Potrzebne są dwie szklanki o różnej wielkości. Za pomocą szklanki wycinać okręgi. Wytnij większe kółko, a następnie wstaw mniejsze. Dzięki temu uzyskasz klasyczne pączki, które mają dziurkę. W dużym rondlu rozgrzej olej.