Pyszne pączki jogurtowe bez drożdży. Ten przepis jest prosty w wykonaniu, więc nie sprawi trudności żadnej gospodyni.

Pączki są świetne na każdą okazję, a nie tylko na Tłusty Czwartek. Łatwe przygotowanie, miękkie ciasto Wiele gospodyń skusi się na zrobienie pączków jogurtowych jako niedzielnego przysmaku.

Składniki:

  • 250 ml kremowego jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe olejów roślinnych
  • 5 łyżek cukru
  • Soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • Sól szczypta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Pączki jogurtowe można szybko i łatwo zrobić bez drożdży. W dużej misce wymieszać jogurt naturalny z jajkami, cukrem, solą. Wmieszać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną.

Mąkę wymieszać z wodą i dodać do masy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze wyrobione. Jeśli ciasto staje się lepkie, dodaj więcej mąki. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać jogurt. Przykryj kulę ciasta folią i pozwól jej odpocząć przez 30 minut.

Podzielić ciasto na dwie części, a następnie rozwałkować. Potrzebne są dwie szklanki o różnej wielkości. Za pomocą szklanki wycinać okręgi. Wytnij większe kółko, a następnie wstaw mniejsze. Dzięki temu uzyskasz klasyczne pączki, które mają dziurkę. W dużym rondlu rozgrzej olej.

Na gorący tłuszcz wkładaj ciasto i smaż z obu stron. Podawaj oponki na stół, oprószając je cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!