Przedstawię Wam przepis, z którego korzystam od wielu lat, a dzięki niemu naleśniki zawsze wychodzą puszyste i się nie rozsypują:  Wszystko za sprawą sekretnego składnika mojej babci.

Szybki obiad, a może deser? Te naleśniki to szybki i bardzo smaczny sposób na przygotowanie obiadu lub deseru.

Mogą być podane zarówno na słono, jak i na słodko, w zależności od chęci. Oto tradycyjny przepis na babcine naleśniki. Dzięki niekonwencjonalnemu składnikowi, ciasto jest zwarte i mamy pewność, że nie wycieknie z nich żadne nadzienie.

Składniki:

  • cukier zwykły – 4 łyżki
  • olej roślinny – 4 łyżki
  • jaja – 4 szt.
  • mleko – 2 szklanki
  • mąka – 2 szklanki
  • wrząca woda – 1 szklanka
  • sól – mała szczypta
  • cukier waniliowy – 1 opak.
  • skrobia kukurydziana – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Na początku dokładnie ubij jajka wraz z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Następnie dodaj razem mleko i olej. Kolejno skrobię wymieszaj we wrzącej wodzie (to właśnie skrobia jest składnikiem, który sprawia, że naleśniki są gładkie i bez dziur).

Później dodaj skrobię wymieszaną w wodzie do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj wszystko razem. Mąkę dodawaj stopniowo w małych ilościach  ciągle mieszając masę, tak aby nie powstały grudki. Wlej na patelnię odrobinę oleju i rozgrzej ją na małym ogniu.

Wylej małą porcję ciasta na patelnię i smaż również na małym ogniu do zarumienienia ciasta. Gdy naleśniki ostygną możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!