Mięciutkie, delikatne w smaku i konsystencji, rozkosz dla podniebienia. Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wybierz nadzienia, jakie chcesz, ale najlepsze są marmoladą i Nutellą.
Mąkę przesiej do miski, dodaj śmietanę i pokrojone w kostkę miękkie masło, wszystkie razem posiekaj do uzyskania kruszonki. Przełóż kruszonkę na stolnicę posypaną mąką i zagniataj ciasto, aż stanie się aksamitnie gładkie i elastyczne. Owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki
Po wyjęciu podziel ciasto na cztery części i każdą cienko rozwałkuj (podsypuj mąkę, gdyby ciasto nie odchodziło od wałka) Każdy placek podziel na osiem równych trójkątów. Na każdy z nich nałóż nadzienie i zwiń ciasno w kierunku wierzchołka tak, by nadzienie nie mogło wypłynąć. Przygotowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.