Aż trudno uwierzyć że można je tak prosto zrobić: Rogaliki – 3 składniki.

Ciasto na te rogaliki przygotujesz z zaledwie trzech składników! Gdy znajdą się w piekarniku, wciąż nie będziesz wierzyć, że można je tak łatwo zrobić!

Mięciutkie, delikatne w smaku i konsystencji, rozkosz dla podniebienia. Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wybierz nadzienia, jakie chcesz, ale najlepsze są marmoladą i Nutellą.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany(18%)
  • 3 szklanki mąki
  • cukier puder do oprószenia

Nadzienie:

  • twarda marmolada
  • Nutella

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj śmietanę i pokrojone w kostkę miękkie masło, wszystkie razem posiekaj do uzyskania kruszonki. Przełóż kruszonkę na stolnicę posypaną mąką i zagniataj ciasto, aż stanie się aksamitnie gładkie i elastyczne. Owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki

Po wyjęciu podziel ciasto na cztery części i każdą cienko rozwałkuj (podsypuj mąkę, gdyby ciasto nie odchodziło od wałka) Każdy placek podziel na osiem równych trójkątów. Na każdy z nich nałóż nadzienie i zwiń ciasno w kierunku wierzchołka tak, by nadzienie nie mogło wypłynąć. Przygotowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy przez około 10- 15 minut. Wystudź i przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!