Przepis, który natychmiast zapamiętasz, a ciasto jest fantastyczne: Najprostsza szarlotka.

Nie potrzebujesz dodatkowych umiejętności ani dużo czasu na to proste ciasto. Najprostszy przepis, jaki możesz sobie wyobrazić.

Składniki:

  • szklanka o pojemności 200 ml
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jabłek
  • forma o wymiarach 27 x 18 cm
  • 30 g masła + 200 ml mleka

Przygotowanie:

W większej misce mieszamy suche składniki – cukier, kaszę mannę i mąkę.

Przygotuj 3 identyczne szklanki i w każdej ułóż taką samą ilość suchej mieszanki. Jabłka myjemy i ścieramy na grubej tarce ze skórką.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i równomiernie nakładamy suchą mieszankę z pierwszej szklanki. Teraz przykryj suchą mieszankę warstwą startych jabłek. Pokrywamy jabłka suchą mieszanką z drugiej szklanki. Resztę startych jabłek ułożyć warstwami i przykryć resztą suchej mieszanki. Do szklanki wlej ciepłe mleko, dodaj kawałek zmiękczonego masła i mieszaj do rozpuszczenia.

Teraz za pomocą dużej łyżki wylej równomiernie całe ciasto na tę mieszankę mleka. Ciasto przebijamy nożem w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez około 50 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić. Wystarczy posypać gotowe ciasto cukrem pudrem, pokroić i możemy je podać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!