Drożdżowe bułeczki z jabłka to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Przepis.

Przepyszne słodkie bułeczki z jabłkami będą urozmaiceniem codziennego jadłospisu i z powodzeniem zastąpią zwykłe śniadaniowe kanapki.

Przypadną też do gustu dzieciom, które mogą zabrać je jako drugie śniadanie do szkoły. Bułeczki są łatwe do przygotowania, a po upieczeniu zachowują świeżość przez kilka dni.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży
  • 40 g masła
  • 800 g jabłek
  • pół cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: rodzynki, cynamon, esencja waniliowa

Przygotowanie

Do dużej miski wlej mleko. Dodaj drożdże, 3 łyżki cukru i wymieszaj. W innym naczyniu ubij 1 jajko (możesz dodać do niego wanilię) i mniejszymi porcjami dosypuj do niego przesianą mąkę. Następnie dodaj sól i masło oraz drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto. Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj aż stanie się elastycznie i nie będzie kleić się do dłoni.

Przełóż je z powrotem do miski, przykryj i odstaw. W ciągu 1-2 godzin powinno ono znacząco wyrosnąć.  Podczas, gdy ciasto rośnie przygotuj jabłka. Umyj je, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przesyp owoce na patelnię, duś przez około 20 minut. W czasie duszenia skrop jabłka sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

Po koniec możesz dodać rodzynki i posypać jabłka odrobiną cynamonu. Podduszone jabłka pozostaw do ostygnięcia na patelni przykrytej pokrywką. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz. Podziel je na mniejsze kawałki i zroluj w kulki. Każdą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie na każdej z nich umieść małą porcję jabłkowego nadzienia.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zawijaj bułeczki tak, by ciasto całkowicie przykryło nadzienie i układaj na blaszce. Przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw w ten sposób na kolejny kwadrans. W międzyczasie w miseczce roztrzep jedno jajko. Posmaruj nim wierzch bułeczek, posyp je cukrem.

Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Po upieczeniu przestudź je przez chwilę, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!