Na ciasto
Na masę serową
Dodatkowo
Zacznij od zrobienia ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch przygotujesz spód, a 1/3 wykorzystasz do kratki na wierzch sernika. Podzielone ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Następnie umieść spód sernika na blaszce o wymiarach 30×20 cm.
Widelcem lub wykałaczką ponakłuwaj ciasto i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Zmiel trzy razy twaróg na gładką masę. Mikserem utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wbijaj do jednym żółtku, cały czas mieszając.
Później dodawaj stopniowo zmielony twaróg – najlepiej po 1 łyżce. Utrzyj wszystkie składniki, aby otrzymać masę bez grudek. Na koniec dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Przelej ją ostrożnie na podpieczone i przestudzone ciasto.
1/3 ciasta rozwałkuj dość cienko i podziel na paski. Ułóż je na wierzchu masy twarogowej tak, aby utworzyły kratkę. Posmaruj ją żółtkiem.