Kotlety zapiekane na cebuli i musztardzie: Proste i niesamowicie smaczne pieczone mięso.

Na ten przepis trafiłam przypadkiem, buszując bezmyślnie po internecie. Te pyszne plastry pieczonego mięsa z warzywami spróbowałam od razu i od razu podbiły nasze kubki smakowe.

Składniki:

  • 6 plasterków wieprzowiny
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 2 czerwone cebule
  • musztarda
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • majonez
  • 100 g sera
  • pietruszka

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grubsze plastry. Plastry ułożyć na twardej macie, przykryć folią i postukać tłuczkiem.

Posolić i posypać mięso czarnym pieprzem z obu stron i rozetrzeć w dłoniach. Cebulę kroimy w grubsze krążki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każde dwa plasterki cebuli połóż plasterek mięsa. Mięso natrzeć musztardą.

Następnie na plastry mięsa układamy pomidora pokrojonego w kółka. Zmiażdż czosnek do małej miski i natrzyj nim pomidory.

Pomidory solimy. Drobno zetrzyj umyte i obrane ziemniaki.

Wyciskamy płyn z ziemniaków i nakładamy go na pomidory. Na wierzchu rozsmarować majonez.

Przykryj blachę zwilżonym papierem do pieczenia i folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.

Po upływie tego czasu zdejmij papier i folię. Wierzch posyp startym serem.

Umieść tacę w piekarniku. Pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C. Mięso podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!