W sezonie piknikowym robiłam nawet szaszłyki z grzybów. Zgodnie z tym przepisem okazuje się, że są najbardziej udane. Ale w zimnych porach piekę całe pieczarki w piekarniku. Ich przepis też jest dość prosty.
Do pieczenia całych pieczarek w piekarniku potrzeba co najmniej 1 kg dużych i średnich pieczarek. Małe lepiej zużyć do sałatki. Zwróć także uwagę na przygotowanie marynaty – składa się tylko z 3 składników.
Najpierw przygotujmy marynatę. Roztopić masło, schłodzić do temperatury pokojowej. Dodaj do niego sól i suszony czosnek. Możesz użyć świeżego czosnku. Obierz 3-4 ząbki i przepuść przez prasę. Wymieszaj składniki trzepaczką. Włóż pieczarki do miski. Dokładnie umyj i osusz.
Pieczarki polej kremową marynatą czosnkową. Wymieszaj je rękami. Marynata powinna przykrywać każdy grzyb. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Pieczarki włóż do naczynia czapkami w dół. Gotuj naczynie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Skoncentruj się na mocy swojego urządzenia.
Gotowe pieczarki układamy na talerzu. Posyp je posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Do stołu można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Osobiście całe pieczarki gotuję w piekarniku do pół godziny. Ponieważ nie chcę aby były suche. To danie podaję do stołu z dwoma rodzajami sosów: śmietanowym i musztardowym. A Ty jak gotujesz grzyby? Podziel się swoim ulubionym przepisem!