Przypalony garnek to wyzwanie, z którym z pewnością choć raz w życiu mierzyła się każda pani domu. Nawet najlepszym szefom kuchni zdarza się to przypalić garnek. Jak go uratować, żeby nie znalazł się w śmieciach? To da się zrobić! Oto najlepsze sposoby na przypalone garnki, które można zastosować w domu. Pamiętając przy tym, że to, co skuteczne w przypadku jednego garnka, może nie być korzystne dla drugiego – wszystko zależy od materiału, z jakiego jest wykonany.
Domowe sposoby na przypalone garnki
Pierwsza myśl, gdy zdarzy się nam niechcący przypalić garnek, zazwyczaj brzmi: jak wyczyścić go domowym sposobem? Na myśl nasuwają się od razu pomysły stosowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. Czy faktycznie są skuteczne?
Jednym z nich jest usuwanie spalenizny solą kuchenną. Wystarczy wsypać grubą warstwę soli na dno garnka, zalać bardzo małą ilością wody i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie garnek trzeba umyć, uprzednio podgrzewając solny roztwór dla lepszych efektów. Soli można też nie zalewać wodą, traktując jej ziarna jako ścierniwo, które zedrze spaleniznę z garnka. Uwaga! Czyszczenie przypalonego garnka solą nie jest wskazane przy garnkach stalowych, ceramicznych, emaliowanych, teflonowych i aluminiowych – krzywdy nie zrobi tylko żeliwu.
Dużo bezpieczniejsze jest zastosowanie sody, bo można stosować ją na przypalone garnki ze stali nierdzewnej, emaliowane, ceramiczne i żeliwne (odpadają tylko te wykonane z aluminium). Niestety ratowanie przypalonego garnka sodą oczyszczoną sprawdzi się tylko, gdy zabrudzenia nie są duże – do większych przypaleń potrzebne jest coś silniejszego.
Chemia do czyszczenia przypalonych garnków
Ani sól, ani soda, kwasek cytrynowe, węgiel aktywny czy ocet nie są rozwiązaniami uniwersalnymi. Mogą pomóc uratować przypalony garnek, ale równie dobrze mogą go zniszczyć.
O wiele bezpieczniejszym i pewniejszym rozwiązaniem jest czyszczenie przypalonych garnków przeznaczoną do tego chemią. Dobry płyn na przypalenia nie tylko rozpuści zabrudzenia i usunie spaleniznę bez większego wysiłku z naszej strony, ale nie zniszczy przy tym powłoki naczynia, od której zależą przecież wszystkie jego właściwości. Substancje aktywne, które stosuje się w tego typu chemii, są nie tylko dostosowane do materiałów, na których możemy ich użyć, ale też bezpieczne dla zdrowia. Warto więc mieć płyn na przypalenia pod ręką – na wypadek kuchennego wypadku.
Jeśli jeszcze nie masz w swoim domu odpowiedniego produktu, który może uratować twoje przypalone garnki, wejdź na laboratoriumpanidomu.pl i zamów go już dziś.