Przepis krok po kroku na najlepszy kremowy deser w historii w 15 minut.

Znajomi zapowiedzieli, że wpadną z wizytą, a Ty nie masz w domu żadnego ciasta? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego?

Przepis na ten szybki, niewymagający pieczenia deser sprawdzi się przy niemal każdej okazji. Ze względu na konsystencję można przygotować go zarówno na blasze do pieczenia, jak i w miseczkach lub filiżankach, od razu dzieląc go na mniejsze porcje. Może być też ciekawą alternatywą dla klasycznego kremu do ciasta – jego zastosowań jest zatem naprawdę wiele.

Oto potrzebne składniki:

  •  – 300 g mleka skondensowanego,
  •  – 500 g śmietany kremówki,
  •  – 150 ml wody,
  •  – opakowanie żelatyny,
  •  – opcjonalnie herbatniki lub biszkopty i kawa do ich namaczania,
  •  – do zrobienia polewy: 200 g czekolady i 250 ml śmietany kremówki.

Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Śmietanę ubijamy z mlekiem skondensowanym. Wystudzoną żelatynę mieszamy z kremem.

Przygotowujemy polewę: na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietanki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Jeśli chcemy, aby deser miał formę ciasta, na blasze do pieczenia układamy warstwę ciasteczek – można je wcześniej namoczyć w kawie. Na ciastka wykładamy krem i przykrywamy  drugą warstwą ciastek. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.

Można również zrezygnować z ciasteczek i wyłożyć krem od razu do małych miseczek lub pucharków, a następnie polać polewą i posypać na przykład wiórkami kokosowymi. Taki sposób podania również będzie bardzo efektowny.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!