Nie masz dzisiaj zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu? A może po prostu nie masz pomysłu. Polecam prostą w wykonaniu, pięknie pachnącą, przepyszną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.
Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie, żeby było smaczniej, możesz je ugotować w mundurkach. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Mięso przełóż do miski i wymieszaj je z cebulą. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim mięso. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Możesz dodać też trochę wody, jeśli zauważysz, że mięso jest zbyt suche.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i zrób z nich pure. Teraz przygotuj formę do pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie formy z wyjmowanym dnem. Rozłóż na niej papier do pieczenia i wysmaruj go dodatkowo olejem roślinnym.
Na dno wyłóż rozgniecione ziemniaki. Pamiętaj, żeby rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blachy. Następna warstwa to mięso mielone. Całość przebij w kilku miejscach nożem, a później wysmaruj trzema łyżkami kwaśnej śmietany.