Najlepszy pomysł na szybki i pyszny obiad: Domowa ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym.

Domowa ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym, to najlepszy pomysł na szybki i pyszny obiad.

Nie masz dzisiaj zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu? A może po prostu nie masz pomysłu. Polecam prostą w wykonaniu, pięknie pachnącą, przepyszną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

Do przygotowania zapiekanki, będziesz potrzebować:

  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
  • 1 średnią cebulę
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g masła
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie, żeby było smaczniej, możesz je ugotować w mundurkach. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Mięso przełóż do miski i wymieszaj je z cebulą. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim mięso. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Możesz dodać też trochę wody, jeśli zauważysz, że mięso jest zbyt suche.

Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło i zrób z nich pure. Teraz przygotuj formę do pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie formy z wyjmowanym dnem. Rozłóż na niej papier do pieczenia i wysmaruj go dodatkowo olejem roślinnym.

Na dno wyłóż rozgniecione ziemniaki. Pamiętaj, żeby rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blachy. Następna warstwa to mięso mielone. Całość przebij w kilku miejscach nożem, a później wysmaruj trzema łyżkami kwaśnej śmietany.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz zapiekankę około 40 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!