Smakują obłędnie – goście zjadają w kilka chwil. Kiełbaski chorwackie – pyszne domowe rarytasy.

Kiełbaski są jednym z bardziej lubianych potraw w polskiej kuchni. Smakują one dobrze zarówno na kanapce, jak i na gorąco czy jako dodatek do leczo lub bigosu.

Niestety te sprzedawane w sklepach nie należą do najzdrowszych, ponieważ w składzie zawierają dużo zbędnych, tłustych dodatków. Jeżeli chcesz zaserwować swojej rodzinie zdrowe, rozpływające się w ustach kiełbaski, to mam dla ciebie idealny przepis.

Dzisiaj pokażę ci, jak zrobić Cevapcici — chorwackie kiełbaski o niezwykłym aromacie, które są pyszne zarówno na grillu, jak i na patelni. Przepis jest prosty i w miarę szybki, dlatego też musisz go wypróbować.

Lista składników:

  • mielona wołowina – 600 g
  • mielona łopatka wieprzowa – 600 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • woda – 50 ml
  • woda mineralna – 50 ml
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól – 15 g
  • olej roślinny

Sposób wykonania:

Obrany czosnek drobno posiekaj, a następnie ugotuj w 50 ml wody na wolnym ogniu. Po 5 minutach odstaw garnek do ostygnięcia.

Zmielone wcześniej mięso wrzuć do dużej miski, a następnie dodaj do niego czosnek, wodę mineralną, solę, a także sól. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jeśli masz możliwość, to zostaw nawet na całą noc.

Po wyjęciu mięsa uformuj je w kształt małych, podłużnych kiełbasek, najlepiej mokrymi dłońmi. Przygotowane mięso ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 60 minut.

Przed grillowaniem lub smażeniem posmaruj kiełbaski odrobiną oleju. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!