Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Rolka z kurczaka w butelce – Hit w mojej kuchni.

Takiego przepisu na pewno jeszcze nie spotkałeś/aś. Takiej roladki nie kupisz nigdzie w sklepie, a jedynie wyczarujesz w swej kuchni. 

Kurczak tak przyrządzony stanowi świetną przekąskę na zimno, jako dodatek do kanapki lub nawet urozmaicenie świątecznego stołu.

Roladka z kurczaka przypomina typowy salceson, lecz jest zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu, do których często producenci dodają sztucznych konserwantów.

Składniki:

  • 1,3-1,5 kg mięsa z kurczaka: filet albo podudzie (z kośćmi)
  • 30 g żelatyny
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Pokrój mięso na średnie kawałki. Na patelni o dość grubym dnie duś kurczaka we własnym soku – nie dodawaj tłuszczu. Dodaj trochę soli, pieprzu i duś pod przykryciem około  35- 45 minut.

Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie, stosując zalecenia przyrządzania na opakowaniu, dokładnie wymieszaj, nie zrób grudek!

Z patelni odlej bulion do kubka, a mięso ostudź. W przypadku podudzi usuń kości. Wymieszaj żelatynę z bulionem z kurczaka.

Na suchą patelnię wrzuć orzechy i je lekko podpraż przez chwilę. Do mięsa dodaj przyprawy, orzechy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i zalej bulionem z żelatyną. Całość ostudzonej masy wlej do czystej, plastikowej butelki (odetnij gwint z szyjką). Włóż butelkę z zawartością do lodówki na parę godzin, aż roladka stężeje.

Po tym czasie możesz już kroić i zajadać się ta pyszną roladką. Butelkę wystarczy przeciąć nożykiem, by wydobyć salceson. Możesz urozmaicić przepis dodając do masy groszek konserwowy, kukurydzę z puszki, albo kawałki ugotowanej marchewki lub smażoną cebulę.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!