Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: Oto pyszna roladka cukiniowa z kurczakiem.
Aby dieta dostarczała nam jak najwięcej cennych składników, warto jeść sezonowo. Jednym z najbardziej wyczekiwanych sezonów jest sezon na cukinię.
Warzywo to lubi każdy, dorośli i dzieci. Zwykle przygotowuje się cukinię faszerowaną lub dodaje ją do dań takich jak leczo. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego z udziałem tego zielonego cuda, wypróbuj nasz przepis na roladę z cukinii. Z pewnością Ci posmakuje i na stałe zagości na Twoim stole.
Potrzebne składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 – 3 łyżki mąki pszenne
- 300 g kurczaka
- cebula
- 2 jajka
- zioła
- 100 g twardego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i pokrój drobno a najlepiej zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw ją w misce na jakiś czas aby puściła wodę. Odlej wodę. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z pieprzem i solą. Następnie połącz je z cukinią. Dodaj także zioła do smaku i starannie wymieszaj całość.
Kolejnym krokiem jest dodanie do tej masy mąki. Oczywiście należy wtedy ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją specjalnym papierem. Następnie rozłóż na niej całe ciasto z cukinii. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz około kwadransa, do dwudziestu minut.
Cebulę obierz i posiekaj. Usmaż na patelni z niewielkim dodatkiem oleju słonecznikowego. Mięso z kurczaka zmiel. Dodaj do podsmażonej cebulki. Mieszaj cały czas, aż kurczak będzie gotowy. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przełóż mięso do głębokiej miski . Zetrzyj ser i posyp nim mięso. Wymieszaj. Rozłóż nadzienie na gotowym cieście, przed tym umieść jednak pergamin z ciastem na ręczniku. Pamiętaj, by na krawędziach zostawić nieco wolnego miejsca.
Całość zwiń starannie w rolkę. Tak przygotowaną roladę owiń papierem i umieść w piekarniku na dziesięć minut. Niech spędzi tam czas aż do momentu stopienia sera.
Tę pyszną roladę można podawać na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i na ciepło. Świetną alternatywą dla nadzienia mięsnego, gdy już Ci się znudzi, będzie nadzienie grzybowe.