Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe, bez dodatku mąki koniecznie wypróbuj ten przepis.

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, ale niekoniecznie chcemy mieć potem wyrzuty sumienia.

To ciasto jogurtowe jest super lekkie i ma dużo mniej kalorii niż tradycyjne ciasta! Czuć w nim zdecydowany powiew lata. Co ważne, to ciasto upieczemy nie używając mąki.

Składniki są podane na foremkę o średnicy ok. 20 cm

Potrzebne będą:

  • 100 g cukru
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 50 g skrobii
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder lub owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy.  Dodajemy skórkę z cytryny, skrobię i jogurt i dokładnie mieszamy

Ubijamy białka na sztywną pianę. Kiedy zauważymy, że białko się pieni, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ubitą pianę dodajemy do masy z żółtkiem i delikatnie mieszamy.

Powstałą masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45 minut.

Do dekoracji możemy użyć cukru pudru lub/i świeżych owoców Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!