Nie jestem na żadnej diecie, a mimo to od wakacji schudłam już 3 kg, jedząc tak dzień i noc.

Prosty, smaczny i zdrowy przepis na najsmaczniejsze pieczone warzywa w domu. Od razu Ci się spodoba.

Ciesz się smakiem doskonałego przepisu i zacznij odchudzanie, wymieniając ryż i ziemniaki na tę wspaniałą przystawkę, której rezultaty będą widoczne już po krótkim czasie.

Składniki:

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 słodka papryka
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
  • 1 ząbek czosnku

Na sos: 

  • 4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • musztarda
  • 1 ogórek kiszony
  • koperek

Przygotowanie:

Do miski włożyć kapustę, pokrojoną w cienkie plasterki. Obierz cukinię skrobakiem i odetnij końce.

Dokładnie obrać marchewkę i odciąć końcówki. Ziemniaki również należy obierać i pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię posiekać w kostkę i przełożyć do miski.

Osobną miseczkę przygotować na plastry pokrojoną paprykę, z której należy usunąć nasiona i łodygi.

W małej miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz i starty czosnek. Stopniowo umieszczać warzywa w torbie do pieczenia, wlewając jednocześnie przygotowaną mieszaninę olejów.

Torebkę dokładnie wymieszać, zamknąć i na jej powierzchni wykonać kilka małych otworów za pomocą szpikulca. Umieścić torbę na blasze do pieczenia i piec przez godzinę w temperaturze 180°C.

W osobnej misce wymieszać śmietanę, musztardę, posiekany koperek i drobno pokrojony ogórek.

Podawać z pieczonymi ziemniakami w towarzystwie łagodnego sosu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!