Z pewnością przypadnie Ci do gustu ich wyśmienity smak. Poniżej znajdziesz listę składników oraz opis wykonania:
W dużym naczyniu zmieszaj ciepłe mleko, wodę i olej. Wsyp cukier puder, sól oraz dodaj białko jajka. Na koniec wsyp drożdże i energicznie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Przesiewaj mąkę stopniowo przez sito, a następnie mieszaj. Następnie zagnieść rękoma elastyczne ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przenieś wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, oprósz mąką i zagnieść. Podziel ciasto na pół.
Rozwałkuj jedną część na dużym prostokącie za pomocą wałka. Posmaruj powierzchnię roztopionym masłem i zawiń w trzy warstwy. Powtórz smarowanie masłem i ponownie zawiń w trzy warstwy.
Przełóż ciasto na talerz, włóż do plastikowego woreczka i odstaw na 10 minut. Wykonaj te czynności również z drugą połówką ciasta.
Rozwałkuj ciasto na obsypanej mąką powierzchni, posyp mąką i rozwałkuj na cienki placek.
Posyp równomiernie startym serem i zroluj ciasto w rulon.
Pokrój rulon na 10 równych części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynność z drugą połówką ciasta.
Zakryj bułki folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.
Wstaw blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.