Chcesz wiedzieć, jak przygotować codziennie przepyszną, dietetyczną przekąskę bez mąki – Wystarczy 1 jajko, 2 jabłka i płatki owsiane.

Oto przepis na pyszną owsiankę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

To wyjątkowe danie jest pełne błonnika, pomaga trawieniu i przyspiesza metabolizm. Jeżeli chcesz by deser dostarczał odpowiednią ilość energii a jednocześnie był sycący i lekki spróbuj przygotować go bez mąki, z owocami i jednym jajkiem..

Składniki potrzebne do przygotowania deseru:

  • 50 g dowolnych orzechów włoskich
  • 55 g jajka (1 szt)
  • 12 łyżeczek dużych płatków owsianych (160 g)
  • 60 g brązowego cukru (opcjonalnie bez cukru)
  • szczypta soli
  • 100 g rozmrożonych bezpestkowych wiśni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka wrzącej wody (200 ml)
  • 200 g jabłek (1-2 szt)
  • dodatki (opcjonalnie): wiórki kokosowe, cukier puder, lukier z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, aby napęczniały.

Przełóż do miski obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Wymieszaj dokładnie jabłka z cynamonem.

Jajko, rozmrożone wiśnie i posiekane orzechy włoskie dodaj do miski.

Wszystkie składniki wymieszaj razem w naczyniu – włącznie z płatkami owsianymi, jabłkami, wiśniami, jajkiem, solą i cukrem.

Przygotuj formę o średnicy 18 cm. Posmaruj boki masłem i spód wyłóż papierem. Wyłóż warstwę masy i delikatnie rozprowadź.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż surowe ciasto i piecz przez 35 minut.

Jeśli chcesz udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami. Posyp cukrem pudrem i możesz podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!