Nie będziesz mógł przestać jeść tej niezwykłej pasty jajecznej – od kiedy poznałem ten przepis, nie ma dla mnie innej opcji.

Chciałbyś zaimponować gościom niecodziennym śniadaniem w prosty i szybki sposób? Czy może Ty sam pragniesz spróbować czegoś innego?

Pokażemy Ci przepis na apetyczną pastę jajeczną, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, zamieniając monotonne kanapki w coś wyjątkowego! Gwarantujemy, że nie będziesz pragnął degustować innej.

Składniki:

  • 35 g cebuli
  • 200 g sera topionego
  • 75 g masła
  • 15 g musztardy
  • 75 g szynki, salami albo ulubionego mięsa
  • 25 ml mleka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz wedle uznania

Opcjonalnie:

  • grzyby
  • zioła świeże lub suszone
  • warzywa świeże bądź marynowane (marchew, ogórki korniszony, papryka)

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do ostygnięcia na chwilę.

Dodatki pokrój w kostkę bądź rozdrobnij na mniejsze kawałki.

Wymieszaj miękkie bądź roztopione i przestudzone masło na gładką masę z mlekiem, musztardą oraz serem topionym (zamiennie można użyć słodkiej śmietanki). Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz rozdrobnione żółtka, a następnie ponownie wymieszaj.

Białka jajek i cebulę pokrój na plasterki. Na tym etapie możesz posiekać ulubione zioła i dodać je do pasty. Dopraw solą i pieprzem, a potem pozostaw do przestygnięcia.

Podawaj na chlebie. Może być świeży, podpieczony na patelni czy tosterze.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!