Arcydzieło deseru prosto z cukierni – niezwykle delikatne ciasto, które skradnie Twoje podniebienie.

Wyglądający jak z ekskluzywnej cukierni, deser kremowy przyrządzany w domu

Składniki, które potrzebujemy: Ciasto:

  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Polewa:

  • 70 g białej czekolady
  • 30 g śmietany 30%
  • 40 g masła

Mleko:

  • 250 g śmietany 30%
  • 120 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 saszetka cukru wanilinowego

Instrukcje przygotowania:

Połączyć zmielone orzechy z mąką. Oddzielić białka od żółtek, dodać sól do białek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie połączyć pianę z mieszanką orzechów, uzyskując puszystą masę.

Przygotować formę (20 x 20 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Wypełnić formę ciastem orzechowym i piec przez 20 minut w piekarniku (170°C).

Przystąpić do przygotowania kremu. Wlać mleko do garnka, ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie połączyć ze skrobią, uzyskując gładką konsystencję. Dodać łyżkę ciepłego masła i wymieszać.

Dodać masę z punktu 3 do mleka w garnku i wymieszać. Odczekać, aż krem zgęstnieje, a potem zdjąć z ognia.

Dodać miękkie masło i startą czekoladę do kremu, wymieszać i przykryć folią. Po upieczeniu ciasta, wyjąć je i oddzielić brzegi od formy, wstawiając kawałek folii lub papieru posmarowanego olejem.

Ubijać chłodną śmietanę, połączyć z wcześniej przygotowanym kremem, a następnie równomiernie rozprowadzić na cieście.

Przygotować kąpiel wodną, w celu rozpuszczenia białej czekolady z dodatkiem śmietany i masła. Polać deser przygotowanym sosem i umieścić w lodówce na noc.

error: Treść zabezpieczona !!