Na początek należy przygotować formę, a mianowicie umieścić folię na spodzie blachy. Dno wyłożyć naprzemiennie herbatnikami (kakaowe + waniliowe) tak by stworzyły szachownicę. Przygotuj krem. Do miski wlać śmietanę i dodać skondensowane mleko, oczywiście musi ono być ugotowane.
Kolejno należy ubić wszystkie składniki, tak by stworzyły jednolitą masę. Przygotowany krem należy wyłożyć na herbatniki i pokryć kolejną warstwą herbatników (naprzemiennie). Ostatnią warstwą musi być krem. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie wskazanego czasu, ciasto wyciągnąć z lodówki i z formy i rozpocząć dekoracje. W tym celu należy ubić mascarpone z cukrem pudrem, a kremem równomiernie posmarować boki ciasta. Czekoladę pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach i obsypać boki ciasta. Wierzch ciasta dekorujemy mielonymi i posiekanymi orzechami.