Potrzebować będzie tylko kilku składników. Ten pyszny deser możesz szybko wykonać, bez specjalnych umiejętności kulinarnych.

Dla wszystkich miłośników ciast bez pieczenia, to ciasto robi się naprawdę szybko a jest bardzo dobre!

Składniki: 

Spód:

  • herbatniki waniliowe (150g)
  • herbatniki kakaowe (150g)

Krem:

  • mleko skondensowane, gotowane (250g)
  • kwaśna śmietana (600g)

Dekoracja:

  • cukier puder (100g)
  • mascarpone (250g)
  • mielone orzechy włoskie (50g)
  • gorzka czekolada (80g)
  • orzechy włoskie (100g)
  • Forma o wymiarach 22 x 28 cm.

Przygotowanie krok po kroku:

Na początek należy przygotować formę, a mianowicie umieścić folię na spodzie blachy. Dno wyłożyć naprzemiennie herbatnikami (kakaowe + waniliowe) tak by stworzyły szachownicę.  Przygotuj krem. Do miski wlać śmietanę i dodać skondensowane mleko, oczywiście musi ono być ugotowane.

Kolejno należy ubić wszystkie składniki, tak by stworzyły jednolitą masę. Przygotowany krem należy wyłożyć na herbatniki i pokryć kolejną warstwą herbatników (naprzemiennie). Ostatnią warstwą musi być krem.  Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie wskazanego czasu, ciasto wyciągnąć z lodówki i z formy i rozpocząć dekoracje.  W tym celu należy ubić mascarpone z cukrem pudrem, a kremem równomiernie posmarować boki ciasta.  Czekoladę pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach i obsypać boki ciasta.  Wierzch ciasta dekorujemy mielonymi i posiekanymi orzechami.

Gotowe ! Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!