Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż drożdże urosną.
Do kolejnego naczynia przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy drożdże i mieszamy do połączenia składników. Do wyrobienia ciasta potrzeba tylko 5 minut, to naprawdę krótko. Pozostawiamy na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.
Wyciągamy deskę. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy w kuleczki i pozostawiamy na 5 minut. Następnie każdą kuleczkę rozwałkowujemy na desce ( nie obsypujemy jej mąką) i wycinamy trójkąt, który zwijamy za pomocą wałka.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia, przekładamy rogale i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C .
Na sam dół piekarnika stawiamy naczynie z wodą, a na środkowym ruszcie wykładamy rogaliki. Pieczemy około 10 minut, aż będą rumiane.