
Po prostu przygotowujesz go w piekarniku. Ten dżem jest bardzo prosty i dostosowałam go do swoich upodobań. Możesz mieć delikatniejszą konsystencję lub pozostawić kawałki w całości, to zależy od Ciebie.

Nie wahaj się i spróbuj, już nigdy nie wrócisz do klasycznego gotowania w garnku!
Przygotujmy owoce.

Pokrój morele. Usuwamy pestkę.

Dojrzałe morele pokroić w naczynie do pieczenia. Polać rumem i dosłodzić cukrem do smaku.

Wszystko miksujemy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Mieszamy tu i tam. Piecz około 1 godzinę, aż będzie szklista.

Następnie natychmiast napełnij słoiki. Zamknij szczelnie i odwróć do góry nogami, aż ostygnie.

Nasz dżem nigdy się nie zepsuł i jest najlepszy. W ten sposób robię też powidła jabłkowe i śliwkowe.
