Chętnie podzielimy się z Wami przepisem na ten cudowny przysmak!

Pierwszą rzeczą, którą musisz przygotować to nadzienie. Weź czystą, suchą patelnię i wsyp do niej mak. Smaż maki przez kilka minut, aż poczujesz charakterystyczny przyjemny zapach.
Wsyp mak do głębokiego pojemnika i poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj cukier i wymieszaj składniki.

Roztop masło. Odłóż na bok 130 g masła, a resztę wymieszaj z solą, cukrem i mlekiem.

Wbij jajko do mieszanki i ponownie dokładnie wymieszaj.

Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do miski z innymi składnikami, cały czas mieszając.

Zagnieć ciasto, aby było bardziej miękkie i elastyczne, poświęć na ten etap co najmniej 10 minut.

Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.

Obficie posmaruj je stopionym masłem i posyp makiem.

Złóż obie krawędzie ciasta do środka i ściśnij.

Powtórz krok 8, a następnie złóż ciasro wzdłuż na pół.

Ponownie nasmaruj katlam, posyp pozostałymi makiem z cukrem i złóż ciasto, tym razem już w poprzek i ściśnij krawędzie, aby stopione masło nie wydostało się stamtąd podczas pieczenia.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i połóż na niej ciasto.

Piecz katlamę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut, aż uzyska złoty kolor. Smacznego!