Odkryj moc mniszka lekarskiego: Przepis leczniczy, który pomaga w problemach z trzustką, reguluje nadciśnienie i detoksykuje krew.
Mniszek lekarski jest źródłem kluczowych witamin i minerałów, w tym witaminy B6, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i kwasu foliowego.

Posiada właściwości moczopędne, wspiera funkcjonowanie nerek, sprzyja wydzielaniu żółci i detoksykacji wątroby, obniża poziom cholesterolu i łagodzi alergie. Popularne są przepisy na herbatę, syrop czy miód z mniszka lekarskiego, ale istnieje też niezwykły przepis na wino z tego zioła, które obniża ciśnienie krwi i wspomaga trzustkę oraz trawienie.

Eliksir zdrowia o wiosennym aromacie to wino z mniszka, znane naszym przodkom. Wspomaga ono trawienie, łagodzi problemy z trzustką i żołądkiem, a niektórzy przypisywali mu nawet magiczne właściwości. Jest to domowy napój o zapachu żółtych kwiatów, który poprawia nastrój i zdrowie.

Pamiętaj, że mniszek to również eliksir piękna i młodości, idealny dla ukochanej osoby. Zaleca się spożywanie 100-150 ml wina z mniszka dziennie, najlepiej przed posiłkami.

Przepis podstawowy wymaga:
- Sfermentowany korek
 - 5-litrowy pojemnik
 - 2 cytryny
 - 1,5 l kwiatów mniszka lekarskiego
 - 4 l wody
 - 2 pomarańcze
 - 1,25 kg cukru
 - 15 g drożdży
 

Oczyszczone kwiaty mniszka, bez spłukiwania, umieszcza się w garnku z pokrojonymi w plasterki cytrynami i pomarańczami. Zalewa się to 4 litrami gorącej wody, przykrywa i zaparza przez dzień. Przecedzony ekstrakt przekłada się do pojemnika, dodaje cukier i drożdże, a następnie fermentuje przez 3 miesiące. Wino jest gotowe, gdy się wyklaruje.

Wino na problemy trawienne i z trzustką:

Potrzebne składniki:
- 1 litr białego wina
 - Korzeń mniszka lekarskiego
 
Pokruszony korzeń zalewa się winem i maceruje przez 14 dni. Po przecedzeniu przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wino do oczyszczania krwi i na nadciśnienie:

Składniki:
- Skórka z 1 pomarańczy
 - 2 l kwiatów mniszka lekarskiego
 - 2 l wody
 - 1 cytryna
 - 1 kg cukru
 - 2,5 cm korzenia imbiru
 - ½ łyżki drożdży piwnych
 - ½ kromki chleba żytniego
 
Woda zalewa kwiaty w emaliowanym garnku. Po 3 dniach dodaje się cukier, skórkę pomarańczy, cytrynę, imbir, gotuje przez pół godziny, a następnie dodaje drożdże i chleb, odstawiając na 2 dni. Po przefiltrowaniu wino dojrzewa przez 2 miesiące, a potem butelkuje się je.