Pączki anielskie oczy – krótko mówiąc biszkopty z dżemem. Palce lizać. Przepis.
Pączki anielskie oczy – krótko mówiąc herbatniki z dżemem – proces przygotowania
Okres Adwentu wymaga nieodłącznych przygotowań. A pieczenie ciasteczek jest ich nieodłączną częścią. Jeśli chcielibyście wzbogacić swój świąteczny repertuar cukierniczy, wypróbujcie nasz dzisiejszy przepis na bardzo proste, ale smaczne i efektowne wizualnie ciasteczka z dżemem, które mają kilka poetyckich nazw, jak anielskie oczy czy pączki husarskie. Pewne jest to, że są po prostu genialne i pyszne, a do tego bardzo proste w wykonaniu.
Składniki
- zwykła mąka – 300 gr
- zmiękczone masło – 190 gr
- cukier – 100 gr
- mielone migdały lub orzechy włoskie – 100 g
- jajka – 2 szt
- cukier waniliowy – 1 torebka
- proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- skórka z cytryny – do smaku
- sól – 1 szczypta
- dżem owocowy – w razie potrzeby
- cukier puder – w razie potrzeby
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj zmielone migdały lub inne orzechy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Miękkie masło utrzeć z kryształkami i cukrem waniliowym na kremową konsystencję. Następnie wbij do niego dwa jajka i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
Nawiasem mówiąc, masło i jajka powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego należy je wyjąć z lodówki z dużym wyprzedzeniem i pozwolić im ogrzać się do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem produkcji. Bez tego mogłyby się nie łączyć, a konsystencja nie byłaby tak gładka.
Następnie wymieszać mąkę i orzechy z masłem z jajkami i zagnieść jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby odpoczęło.
Następnie wyjmij masę, wyjmij z niej mniejsze kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonem drewnianej łyżki lub po prostu palcem zrób w środku każdej kulki zagłębienie, które następnie wypełnij dżemem. Najprościej jest użyć woreczka ozdobnego lub po prostu woreczka foliowego z odciętym rogiem.
Następnie włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 15 do 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.