Nie czosnek, ani imbir – poznaj najskuteczniejszy naturalny antybiotyk

Czosnek, imbir, cebula czy mięta są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Znaczniej mniej osób wie jednak, że pewna popularna roślina również może być stosowana jako środek na wiele dolegliwości.

Nasturcja, bo to o niej mowa, nie bez powodu zalicza się do naturalnych antybiotyków. Sprawdź, przy jakich problemach zdrowotnych warto z niej skorzystać oraz jakie są zasady jej uprawy. Na koniec podzielimy się też prostym przepisem na krople z nasturcji.

Nasturcja – przy jakich dolegliwościach po nią sięgać?

Nasturcja, nazywana też niekiedy kapucynem wykazuje wiele leczniczych właściwości i jest wykorzystywana w przypadku:

  • przeziębienia, grypy i bólu gardła
  • stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, migdałków czy dróg moczowych
  • wrzodów żołądka
  • problemów ze skórą głowy, łupieżu oraz nadmiernego wypadania włosów

Ze względu na swoje regeneracyjne działanie, nasturcja pomaga też wzmocnić osłabiony przez chorobę organizm i stymulować lepszą pracę układu odpornościowego. Ponadto zawierające ją środki są polecane osobom, które zmagają się z łamliwością paznokci czy problemami skórnymi.

Jak uprawiać nasturcję?

Nasturcje, rozpoznawalne przez swoje charakterystyczne kwiaty w pomarańczowym odcieniu, są uprawiane w naszym kraju od ponad 400 lat. Kapucynki nie mają specjalnie wygórowanych potrzeb związanych z pielęgnacją. Możesz z powodzeniem hodować je nie tylko w swoim ogrodzie, ale również w doniczce, na balkonie czy na parapecie.

Sadzonki nasturcji powinny znajdować się w dobrze oświetlonym miejscu, nie jest jednak wskazane, żeby promienie słońca padały na nie bezpośrednio. Należy zadbać, aby gleba, w której rosną kapucynki nie była za bardzo zbita i przez cały czas pozostawała wilgotna. Nasturcje to dość delikatne rośliny i łatwo je uszkodzić. Z tego powodu próby ich przesadzania mogą zakończyć się obumarciem rośliny.

Lecznicze krople z nasturcji

Dojrzała nasturcja jest w całości jadalna i wszystkie jej części – liście, kwiaty, łodygi, nasiona i bulwy nadają się do przetworzenia. Korzenie nasturcji smakują podobnie do rzodkiewki. Aby w pełni skorzystać z właściwości tej rośliny, możesz przygotować lecznicze krople.

Do ich zrobienia wykorzystaj dowolne części nasturcji – mogą to być na przykład kwiaty, łodyżki i liście. Umyj je i umieść w ciemnej butelce. Następnie zalej je wódką w proporcji 4:1. Butelkę odstaw do chłodnego, ciemnego miejsca na trzy tygodnie. Raz na jakiś czas delikatnie potrząśnij butelką.

Gotową miksturę odcedź i wlej do buteleczki. Korzystaj z niej, aby wzmocnić odporność. W tym celu zażywaj regularnie po 20 kropli trzy razy dziennie.

Z liści nasturcji możesz przygotować także świeży sok.

Wymieszaj liście rośliny z wodą w proporcji 1:4, odstaw na jakiś czas, a następnie odcedź. Pij codziennie jedną łyżkę. Sok z nasturcji to też świetny balsam do włosów – jego stosowanie wzmacnia włosy i pozytywnie wpływa na skórę głowy.

error: Treść zabezpieczona !!