Połączyć zmielone orzechy z mąką. Oddzielić białka od żółtek, dodać sól do białek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie połączyć pianę z mieszanką orzechów, uzyskując puszystą masę.
Przygotować formę (20 x 20 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Wypełnić formę ciastem orzechowym i piec przez 20 minut w piekarniku (170°C).
Przystąpić do przygotowania kremu. Wlać mleko do garnka, ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie połączyć ze skrobią, uzyskując gładką konsystencję. Dodać łyżkę ciepłego masła i wymieszać.
Dodać masę z punktu 3 do mleka w garnku i wymieszać. Odczekać, aż krem zgęstnieje, a potem zdjąć z ognia.
Dodać miękkie masło i startą czekoladę do kremu, wymieszać i przykryć folią. Po upieczeniu ciasta, wyjąć je i oddzielić brzegi od formy, wstawiając kawałek folii lub papieru posmarowanego olejem.
Ubijać chłodną śmietanę, połączyć z wcześniej przygotowanym kremem, a następnie równomiernie rozprowadzić na cieście.