Babcina metoda lepienia pierogów – Instrukcja krok po kroku. Od teraz tylko tak robię

Pierogi to niepodważalnie jedno z najlepszych polskich dań. Mało kto przyzna, że ich nie lubi, jeszcze mniej osób powie, że nigdy ich nie jadło. Są dostępne w każdym sklepie: surowe, mrożone, na słodko bądź z mięsem.

Każdy, a tym bardziej prawdziwa gospodyni, wie, że pierogi kupne nie mogą równać się z tymi domowymi. Często czas ich przygotowania jest jednym z powodów, dla którego nie decydujemy się na własnoręczne ich ulepienie. Czas, brak cierpliwości do wyrabiania lub lepienia ciasta odstrasza.

Istnieje sposób na przyspieszenie całego procesu przyrządzenia pierogów. Sprawdź poniżej jak szybko ulepić je tak, aby nie rozklejały się podczas gotowania!

Jak szybko przygotować pierogi?

Krok 1: 

Ciasto rozwałkuj na stolnicy lub kuchennym blacie na kształt prostokąta. Staraj się, aby nie było grube. Rozwałkowany placek posyp mąką.

Krok 2:

Dowolny farsz układaj na ciasto w odległości 5-7 cm od krawędzi ciasta. Zachowuj odległość między kulkami farszu tak, aby później bez problemu można było je wykrawać.

Krok 3:

5-7 cm ciasta wcześniej zostawionego użyj do nakrycia farszu. Nie bój się docisnąć do niego ciasta, nada to pięknego kształtu pierogom.

Krok 4:

Brzegi górnego ciasta dociśnij do dolnego. Możesz zacząć wycinać pierogi! Użyj do tego szklanki, okrągłej formy bądź specjalnej wykrawarki do pierogów. Dla pewności ząbkami widelca dociśnij zlepione ciasto.

Koniec! Jak widzisz metoda ta jest niesamowicie szybka, prosta i nie wyczerpuje naszej cierpliwości. Najlepsze jest to, że można jej użyć również do robienia uszek.

error: Treść zabezpieczona !!