Każdy, a tym bardziej prawdziwa gospodyni, wie, że pierogi kupne nie mogą równać się z tymi domowymi. Często czas ich przygotowania jest jednym z powodów, dla którego nie decydujemy się na własnoręczne ich ulepienie. Czas, brak cierpliwości do wyrabiania lub lepienia ciasta odstrasza.
Krok 1:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy lub kuchennym blacie na kształt prostokąta. Staraj się, aby nie było grube. Rozwałkowany placek posyp mąką.
Krok 2:
Dowolny farsz układaj na ciasto w odległości 5-7 cm od krawędzi ciasta. Zachowuj odległość między kulkami farszu tak, aby później bez problemu można było je wykrawać.
Krok 3:
5-7 cm ciasta wcześniej zostawionego użyj do nakrycia farszu. Nie bój się docisnąć do niego ciasta, nada to pięknego kształtu pierogom.
Krok 4:
Brzegi górnego ciasta dociśnij do dolnego. Możesz zacząć wycinać pierogi! Użyj do tego szklanki, okrągłej formy bądź specjalnej wykrawarki do pierogów. Dla pewności ząbkami widelca dociśnij zlepione ciasto.