Te tosty to idealny obiad, gdy nie masz czasu ani pieniędzy do stracenia. Z kilku tanich składników można zrobić wiele pysznych potraw.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj ziemniaka i marchewkę na drobnej tarce i wszystko wymieszaj w misce. Dodaj jedno ubite jajko, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z ciągłą warstwą oleju na kuchence. Weź kromki chleba i posmaruj je z jednej strony przygotowaną mieszanką jajeczną. Umieść chleb na patelni nadzieniem do dołu i smaż na średnim ogniu, aż masa jajeczna nabierze złotego koloru. Następnie odwróć plastry i pozwól grzankom usmażyć się na złoty kolor również z drugiej strony.
Po usmażeniu chleb układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu po smażeniu, grzankę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy.