Muszę podzielić się tym wspaniałym przepisem na deser z długich biszkoptów. Podbije serca wszystkich Twoich gości

Znakomity przepis na szybki w wykonaniu deser. Połączenie czekolady, orzechów oraz delikatnych kremów podbije serca wszystkich Twoich gości i rodziny, tylko spróbuj!

Potrzebujesz:

  • biszkopty typu lady finger- 200 g
  • mleko – 150 ml

Krem:

  • żółtka – 5 sztuk
  • cukier – 200g
  • masło – 300 g

Pudding:

  • budyń o smaku waniliowym – 40 g
  • cukier- 75 gramów
  • cukier waniliowy – 10 g
  • mleko – 400 ml

Środkowa warstwa:

  • białka jajek – 5 sztuk
  • cukier – 160 g
  • orzechy włoskie – 250 g
  • mąka – 75 g

Polewa:

  • czekolada mleczna – 100 g
  • masło – 40 g
  • mleko – 30 ml
  • płatki migdałów – 100 g
  • W piekarniku 180°C / 25 min W lodówce 1 h

Przygotowanie:

Biszkopty namocz w mleku.

Ubij żółtka z cukrem i ubijaj w garnku położonym na kuchence (na średnim ogniu) przez 8-10 minut. Ostudź, a następnie ubij ponownie. Ubij również zmiękczone masło.

Stopniowo wymieszaj obie substancje za pomocą trzepaczki. Ugotuj gęsty budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru. Przykryj folią i ostudź.

Do schłodzonego budyniu dodaj krem z żółtkami i wymieszaj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do niej mąkę i posiekane orzechy. Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 X 28 cm.

Na biszkopty nałóż 1/2 kremu, kolejno 2-gi krem z orzechami i resztę kremu oraz kolejną warstwę biszkoptów.

Włóż deser do lodówki, aby scalał. Czekoladę rozpuść z masłem i odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Udekoruj gotową polewą ciasto.  Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!