Biszkopt ze śmietaną w 10 minut: Nie uwierzyłabym, że zwykły biszkopt może być tak niesamowicie smaczny.

Ten biszkopt nie ma kremu ani nadzienia, a mimo to jest fantastycznie smaczny, miękki i soczysty. Przepis na ciasto jest Cały czas wykorzystywany przez moją mamę i ma swoje honorowe miejsce w naszej kuchni.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szt proszek do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szt cukru waniliowego

  • 1 sztuka bitej śmietany

Opcjonalnie:

  • Plasterki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka i cukier mieszamy razem.

Dodać mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia – wymieszaj.

Wymieszane ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia. Jeszcze surowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem waniliowym.

Pieczemy. Nieubitą śmietanę wylewamy na upieczone jeszcze ciasto.

Posypać cukrem pudrem. Alternatywnie można również posypać płatkami migdałów.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!